Una addicció pot fer que una família canviï completament, ja que el comportament del malalt influeix en la convivència i modifica la dinàmica de la llar. La majoria dels familiars prefereixen negar el problema, i quan ho accepten, molts opten per mantenir-lo en secret.
Els familiars de l’addicte i les sensacions
Les drogues poden enfonsar la gent, però no només els addictes, sinó la seva família que pateix i es va enfonsant.
És difícil expressar amb paraules el patiment, el familiar sap què sent i pel que està passant. Probablement se sent completament impotent mentre que alhora té desig dajudar, però no sap com.
La droga provoca canvis en els processos químics del cervell que afecta els pensaments, les emocions i el comportament. Els addictes entren en un cercle on donen voltes i no perceben la sortida. Amb poca freqüència roben els diners i entren en uns negocis il·legals per aconseguir els diners que els oferirà un breu “moment de glòria” i un munt de conseqüències negatives.
La droga i les relacions familiars
L’addicte a les drogues no pot amagar el problema per sempre. Quan els familiars ho descobreixen, les relacions es destrueixen.
L’addicte normalment reacciona amb paraules “ha estat només provar, no tornarà a passar”, però aquestes paraules mai no es compleixen.
Els addictes no són conscients del nivell d’addicció i s’enganyen a ells mateixos, dient que tot està sota el seu control, encara que, en realitat, n’estan lluny. Quan la família els agafi per segona vegada, arriba la decepció i la pèrdua de confiança.
La confiança és com un mirall, un cop trencat, ja no és el mateix que abans. Els addictes no en són conscients i per això tornen a fer mal als seus éssers més estimats.
És habitual que la família tendeixi a culpar-se a si mateixa i creure que han comés un error. Per això, els especialistes coincideixen que la família també necessita ajuda per fer front i consideren que mantenir-lo en secret no és la solució, ja que l’addicció continuarà.
Els familiars necessiten la pròpia teràpia. Amb la teràpia, les famílies aprenen a desprendre’s del sentiment de culpa, a no sentir-se soles, a dir allò que senten sense la por de ser jutjades i, especialment, a no pensar que són les pitjors del món, una idea molt comuna entre elles .
Fins on podem tenir cura de l’ésser estimat que pateix addicció?
El que un addicte vol és tenir sostre, que no li falti menjar, diners i tenir una vida còmoda per continuar consumint. Moltes vegades creiem que volem a la persona oferint-li tot això, però en realitat estem fent tot el contrari.
No ens hem de creure més mentides, continuar donant-li diners o possibilitat de despesa, o posar bona cara quan està fent allò incorrecte, justificar-ho, mirar cap a un altre costat.
L’addicció és una malaltia i cal abordar-la, com més aviat millor, per mitjà d’un professional i sempre amb fermesa i compromís cap a un mateix. Si el meu cònjuge està malament, jo no perdré la meva salut per ell, ajudaré en el que pugui, però no com ell o ella volen. He de facilitar l’accés a les eines necessàries perquè surti, però sabent que no sóc la persona adequada per tractar-la.
Quin és el límit per dir prou, deixar d’oferir aquesta ajuda?
El límit per ajudar un familiar addicte el posa ell mateix: l’ajuda sempre s’ha de posar damunt la taula, però és l’addicte qui ha d’escollir agafar-la. Us ajudarem que trieu oferint-vos les possibilitats de recuperació, o, si no, de separació o ruptura de la relació o… el carrer. És la millor manera, no es pot ajudar duna altra.
El límit està determinat per la pròpia problemàtica: quan ja ha passat un temps i la persona segueix consumint, quan falten diners o s’actuen de forma deshonesta, o desapareix uns dies de casa, o no respon a la feina oa la familiar, quan no es cuida els fills, els germans… això pot determinar el límit del que hem de fer.
Però som els propis familiars de l’addicte els que decidim quan parar, i sabem que la capacitat de patiment de les persones és gran… Ara bé, hem de tenir clar que cal ser ferms on escullim posar el límit, perquè en el moment que deixem sobrepassar aquest límit, la nostra autoestima com a acompanyants es vindrà a baix.